03. 04. 2023, 14:28
Chystáte sladkou výslužku pro malé koledníky? Možná si říkáte, že tento rok by to šlo i zdravěji. Jak ale vybrat kvalitní čokoládu, nad kterou se děti nezašklebí a nevrátí ji se slovy: „Fuuj, to nechci?“ Čtěte v článku.
Velikonoční čokoláda a sladkosti pro děti
Říkáte si: „Když je ten svátek, dopřeju dětem čokoládu.“ Vlastně, proč ne. Přemýšleli jste však nad tím, že nemusí jít jen o čokoládu plnou cukru, ale můžete dětem pořídit zdravější variantu, kterou si zamilují a nevypěstují si závislost na sladkém?
Vysokoprocentní čokoláda negarantuje, že je zdravější
„Ale tu hořkou 80% čokoládu mi můj rošťák nebude jíst.“ Spoustu lidí si myslí, že procenta u čokolády vyjadřují obsah kakaa. Není to správně. Procento na obalu je podíl kakaové sušiny, do které spadají všechny části kakaových bobů – například kakaová hmota, kakao či kakaové máslo.
Je pravda, že čím vyšší podíl kakaové sušiny, tím méně prostoru zbývá pro přidání cukru. Nejvíc však záleží na tom, z jakých kakaových bobů je čokoláda vyrobená. Spoustu čokolád na trhu totiž obsahuje chemicky upravené kakaové boby. Kvůli tomuto procesu čokoláda přijde o 60 až 90 % prospěšných antioxidantů.
Snadno pak nastane situace, že 65% hořká čokoláda, která není chemicky upravená, je zdravější než přepražená 80% hořká čokoláda.
Jak poznat kvalitní čokoládu? Může být i mléčná
V první řadě se držte principu:
Co není dobré pro nás dospělé, nebude dobré ani pro dítě.
Výrobci bohužel nemusí uvádět, že čokoláda prošla alkalizací, tedy chemickým procesem úpravy kakaových bobů. Existuje ale několik kroků, které vám s výběrem kvalitní čokolády pomůžou:
-
Přečtěte si složení
Na etiketě hledejte:
- kakaový bob (kakaová sušina, kakaové máslo),
- sladidlo (např. třtinový cukr, kokosový cukr, agávový sirup a další),
- v případě mléčné čokolády ještě sušené mléko.
Pokud vidíte tyto položky navíc, zbystřete a čokoládu vraťte do regálu:
- jiný tuk než kakaové máslo – kakaové máslo je přirozenou součástí čokolády, nekvalitní výrobci ho ale nahrazují mléčným tukem, ztuženým tukem, kokosovým tukem nebo palmojádrovým tukem = v čokoládě je pak více mastných kyselin, což negativně ovlivňuje cholesterol, srdce a cévy,
- vanilin – jde o umělou náhražku vanilky,
- sušená syrovátka,
- aromata, různá dochucovadla či éčka.
Naše BIO mléčná čokoláda 52 % patří do kategorie vysokoprocentních mléčných čokolád. Obsahuje jen 28 % třtinového cukru, ohledně přidaných cukrů je srovnatelná se 70% hořkou čokoládou.
Dětem tedy neodpírejte mléčné čokolády, vybírejte jen nepřeslazené varianty.
|
-
Nakupujte čokoládu od menších výrobců
Pokud to s kvalitní čokoládou myslíte vážně, vyhněte se supermarketům, kde jsou čokolády alkalizované.
I pokud o tom výrobce na etiketě neinformuje, poznáte to dle chuti.
Alkalizované čokolády jsou jako přes kopírák – rozlišíte v podstatě jen hořkou a sladkou. Naproti tomu v kvalitní čokoládě můžete vnímat kyselinku či ovocné podtóny.
Tyčinky z mléčné čokolády bez přidaných cukrů a sladidel jsou skvělou alternativou ke klasické čokoládě. Doslazené jsou lyofilizovanými borůvkami. Tyčinky obsahují pouze 18,5 g cukru na 100 g čokolády. Tyto cukry jsou navíc výživově mnohem hodnotnější než bílý rafinovaný cukr, který obsahuje čokoláda, kterou kupujete v supermarketu.
|
Abychom naše čokolády pořádně otestovali, vyzkoušeli jsme to i u nás doma. Zjistili jsme, že dítě přidaný cukr nepotřebuje. Podrobnosti o našem čokoládovém testování najdete:
Komentáře
Diskuze je prázdná.