10. 04. 2020, 21:07
Jak jste si možná už všimli, máme pro vás zcela novou produktovou řadu – oříškové krémy s čokoládou (znáte je i jako oříšková másla), kterým jsme dali familiární název NutHillka.
Tentokrát jsem se rozhodl, že vám tuto novinku popíšu víc osobně. Nechám vás trochu nahlédnout pod pokličku našeho podnikání. Ať víte, jak to u nás funguje a na co se můžete ještě těšit. Dozvíte se, proč jsme se do NutHillek pustili a co si od nich slibujeme. V tomto článku i trošku sklouznu k zamyšlení se nad tím, co nám vzala a dala koronavirová krize.
V době, kdy píšu tento článek, pro vás máme v nabídce následující dva produkty.
Oříškový krém bez přidaných cukrů se 100% čokoládou Peru 250 g
Oříškový krém se 60% hořkou čokoládou Ekvádor 250 g
Jejich výčet budeme postupně rozšiřovat o další zajímavé kombinace. Vždy se ale budeme snažit, aby v nich byla čokoláda. Přeci jen jsme čokoládovna, a kdo jiný by vám dělal oříšková másla s čokoládou z výběrových kakaových bobů
Nechceme dovolenou!
Každá malá čokoládovna, jako je ta naše, je výrazně ovlivněna sezonními výkyvy. Stejně jako vy se i my těšíme na léto, krásné počasí a dostatek sluníčka. Je to ale trošku v kontrastu s naší schopností čokolády prodávat. Jakmile se denní teploty začnou přes den pohybovat kolem 25 °C, tak doslova zavíráme krám. A mám na mysli zejména náš e-shop. Riziko, že se čokolády cestou k vám rozpustí, je už příliš vysoké. A my chceme, abyste je vždy dostali v té nejlepší kondici. Takže raději vůbec, než aby to bylo polovičatě. Netýká se to jen našeho internetového obchodu. I velkoobchodní odběratelé omezují své objednávky. A co si budeme povídat, při vysokých teplotách přestáváte čokoládu vyhledávat i vy a dáte si raději zmrzlinu. Pokud si ale bez naší čokolády neumíte život představit, tak velmi doporučuji udělat si zavčas dostatečnou zásobu!
V posledních letech jsou léta hodně dlouhá a horká. Naše výroba se tak pravidelně dostává do útlumu již od začátku června a často se to protáhne až do konce září. Ne že bychom si nechtěli odpočinout. Občas se tomu smějeme, že si sezony střídáme s kolotočáři. Problém je vtom, že nás ta práce hrozně baví. A brzo se nám po ní stýská. Hraje v tom samozřejmě roli i ekonomické hledisko. Strojní vybavení máme zaúvěrované, takže musíme mít dostatečné rezervy, abychom pozastavenou výrobu mohli dál živit. V horkých měsících je to vlastně taková vyžírka, která prstem nehne Naštěstí to není nic, s čím bychom nepočítali, je to pro nás běžný vývoj.
Tento rok jsme se to rozhodli změnit a připravili jsme NutHillky. Produkt, který může fungovat celoročně. Vyšší teploty jim vůbec nevadí.
Hnus zvaný koronavirus
NutHillky jsme pro vás plánovali až na konec května. Člověk míní, život mění. Nečekaně nás zasáhl výkyv, na který nebyl nikdo připraven. Koronavirus. Mnoho z nás ho pocítilo jak ve svém osobním životě, tak i v tom pracovním. Velká část podnikatelů musela zavřít své provozovny, někteří začali propouštět a škrtat, kde se dá. Lidé, kteří jsou zaměstnaní, mají strach o práci, někteří ji již ztratili. Proto se v žádném případě nijak nelitujeme. Naopak. Pociťujeme vděčnost, že máme alespoň ten e-shop a můžeme bojovat. Máme zástup věrných zákazníků, kteří nás alespoň trochu drží nad vodou.
Nebudu ale lhát, tržby nám propadly velmi citelně. Naše čokolády patří do kategorie velmi kvalitního zboží, které je v krizových situacích zbytné a je spotřebiteli nahrazováno levnými alternativami. Zatím to bohužel vypadá, že reálně hrozí, že letní útlum neustojíme. Velikonoce jsou období, ve kterém každoročně vytváříme rezervy na léto, což se tentokrát zdaleka nepovedlo.
Tato situace nás doslova donutila nápad na NutHillky dotáhnout do finálního produktu během jednoho jediného týdne od vyhlášení nouzového stavu. Oříškové krémy nejenže snesou vysoké teploty, ale také více spadají pod základní potraviny. Pokud se nejedná o levnou supermarketovou náhražku, která je plná bílého cukru a palmového tuku, tak není moc levnějších alternativ. Lidé umí u tohoto produktu lépe ocenit kvalitu a dokonce ji více vyžadují, než je tomu na trhu s čokoládou. Zákazníci u oříškových másel považují přítomnost nejlepších surovin bez náhražek za naprostou samozřejmost. Za kvalitu jsou ochotni zaplatit odpovídající cenu. U čokolády nejsou spotřebitelé dosud tak uvědomělí, takže segment skutečně prémiových čokolád v dobách koronaviru velmi trpí.
Urychlení vývoje oříškových krémů pro nás byla jasná cesta, jak se s nastalou nepříznivou situací pokusit vyrovnat. Bez nich bychom totiž léto nepřežili s naprostou jistotou. Nyní máme alespoň šanci, že to nějak vybalancujeme. Zdaleka ale nemáme vyhráno a je před námi ještě hodně tvrdé práce.
Samotná příprava byla hodně intenzivní. Náš kolega Tony, který je velmi schopný strojař, tři noci skoro nespal a připravoval technologii. Veškeré stroje v naší manufaktuře sám ručně vyrábí. A technologie pro oříškové krémy s čokoládou nebyla výjimkou. Zatímco Tony připravoval stroje, tak jsme vymýšleli receptury, počítali nutriční hodnoty, vytvářeli design obalů a nakupovali suroviny vč. skleniček. Za celou dobu existence čokoládovny jsme žádný produkt nepřipravili od A do Z tak rychle. Například název NutHillka vznikl díky veřejné rychlo soutěži, které se účastnili zejména naši zákazníci a fanoušci. Takže ta spolupráce probíhala na všech frontách.
Plody současné krize
Musím říct, že ač se v této chvíli už skoro měsíc pohybujeme v režimu krizového řízení, tak to má něco do sebe. Člověka to nutí rychleji přemýšlet a hlavně jednat. Za normálních okolností máme ten luxus, že můžeme nad věcmi vyloženě spekulovat a promýšlet je ze všech stran. Ze současného úhlu pohledu v tom vidím neskutečné mrhání časem. Člověk v dobách klidu a stability zapomíná na to, že život je omezený a vzácný interval, po kterém se posouváme až žalostně rychle. A v těchto dnech si to čím dál tím více uvědomuji a doufám, že na to nezapomenu.
Tím chci říci, že každá krize má svůj význam. Dvě strany, rub a líc, bílou a černou. Všichni máme strach, mnoho lidí bohužel zemře a nelze to brát na lehkou váhu. Nicméně se tím nesmíme nechat paralyzovat a vzdát se vyhlídek na normální život. Krize pomine. A ti, kdo ji zvládnou, by si z toho měli něco odnést. A odejít z ní silnější, moudřejší, zkušenější. Jinak bude tento celospolečenský "zádrhel" naprosto zbytečný a nevyužitý. Možná to všechno zní jako strašné klišé a podobné úvahy se na vás valí ze všech stran. Ale na každou krizi by se takto mělo nahlížet, jinak se člověk na nějakou další, nadcházející nemůže lépe připravit.
Já osobně si z toho odnáším to, pokud to vezmu čistě z pohledu podnikatele, že je třeba více pružně dělat velké věci a méně se zabývat těmi nevýznamnými. To stejné bych rád přenesl do soukromého života. Znáte to. Pojedu tam, "až"... Udělám to, "až"... Chci a musím víc jednat, aby bylo více těch "už". Jinak na ně nemusí ani dojít. Mnoho z nás si uvědomilo, jak je život křehký a složitě kontrolovatelný. Ze dne na den jsme přišli o naprosté samozřejmosti. Jako je volný pohyb, dýchání bez roušky, setkání se s přáteli a širší rodinou.
A teď ta pozitivní část. V době, kdy člověk žije v obavách, a je jedno, jestli o život, nebo o podnikání, tak své rozhodování redukuje jen na ty nejdůležitější oblasti. A když se nad tím zamyslí a podívá se na to s odstupem, tak si uvědomí, že jedná a pracuje velmi efektivně.
Tento efekt není nic objevného. Mnoho z vás zná pojem eustres. Z Wikipedie jsem si pro vás vytáhl jeho psychologickou definici. Jde o "pozitivní zátěž, která v přiměřené míře stimuluje jedince k vyšším, anebo lepším výkonům." A to slovní spojení "pozitivní zátěž" je důležité. Hned na začátku jsme se v celém našem čokoládovém týmu všichni shodli na tom, že k celé té situaci přistoupíme s pokorou a přijmeme přísná hygienická opatření. Ale zároveň jsme se nehodlali nechat srazit a propadnout v paniku, kdy by na nás působil pouze negativní stres. To by byl začátek rychlého konce.
Ať už děláte cokoliv, ať už jste v jakékoliv situaci, nenechte se ovládnout strachem. Rychlé a konstruktivní jednání se změní v chaotický boj o život, který nic dobrého nepřinese. Opakuji, nechci situaci nijak zlehčovat. Jen si prostě nesmíme nechat vzít zdravé myšlení a kontakt s běžným životem. My jsme našli útěchu a prvky stability v rychlejším zavedení novinky – NutHillky. Jestli nám to pomůže? To nevím, ale alespoň jsme se snažili a bojovali. Stejně k tomu ale lze přistoupit v osobním životě. Všichni máme více času na rodinu. Nebo na přečtení knížky, která na nás čeká v koutě. Můžeme absolvovat zajímavé on-line kurzy, které nás vybaví znalostmi na období, kdy nám bude zase lépe a půjde je uplatnit. Prostě to zkusme všichni brát jako příležitost, jak v budoucnu žít lépe naše životy. Když se zabavíme činnostmi, na které dlouho nebyl prostor, pohodověji přečkáme současnou situaci.
Jaké další NutHillky nás čekají?
Myslím, že motivačních řečí bylo víc než dost Ještě se vrátím k tématu NutHillka. Hodně z vás se na nás obrací s dotazy, jaké a zda budou další NutHillky k dispozici. První dva druhy nás určitě neuspokojí, takže nebojte, další se chystají. Ale jaké konkrétní, to ještě přesně nevíme. Určitě chceme udělat nějakou sladší variantu bez přidaných cukrů, tedy asi nějakou s přírodním sladidlem erythritol. NutHillka se 100% čokoládou je velmi oblíbená, ale najdou se i tací, kterým sladkost chybí, ale zároveň nechtějí mít v máslu přidaný cukr. Takže zvažujeme k těmto prvním dvěma variantám přidat třetí s naší LC mléčnou čokoládou.
Dále nás lákají kombinace s bílou čokoládou, kterou dosud nevyrábíme, ale už na ní pracujeme. Bílé NutHillky budou k dispozici zcela jistě ve dvou verzích. Budou jak slazené třtinovým cukrem, tak i erythritolem, aby byly vhodné v rámci low carb stravování. Aktuálně nejvíce zvažujeme kombinaci bílé čokolády, mandlí, kokosu a trochy přírodní vanilky.
A CO VY? NA JAKOU BYSTE MĚLI CHUŤ? Budu moc rád, když mi napíšete do diskuze pod článkem, kdyby vás napadla nějaká neotřelá a zajímavá kombinace. Slibuju, že když bychom nápad realizovali, tak autorovi jednu sklenici s radostí zašlu jako odměnu
Všem, kdo dočetli až sem, moc děkuji za pozornost. Přeji vám pevné zdraví a čistou mysl!
A jezte čokoládu, je dobrá na nervy
Komentáře2