13. 02. 2019, 19:30
Už naše babičky moc dobře věděly, že při pečení buchet a koláčů nemůže špetka soli chybět. A mělo to svůj pádný důvod. V tomto článku se dozvíte, jakou roli hraje sůl ve sladkých pokrmech a pochopíte, proč dáváme do naší čokolády himálajskou sůl.
K intezivním chuťovým prožitkům není chemie potřeba
Než se dostaneme k soli a čokoládě, tak začneme trošku zeširoka. Dnešní masová reklama propaguje doslova chemické koktejly a nutí nás považovat je za potraviny (někdy dokonce za zdravé). Nejedná se o nic jiného než o snahu oklamat naše chuťové pohárky lacinými chemickými náhražkami namísto drahých a zdraví přínosných přírodních surovin. Motivem jsou samozřejmě peníze. V první řadě úspora nákladů na výrobu a hned za ní potřeba vyvolat jakousi závislost na produktu, aby si jej jednoduše spotřebitel kupoval znovu a znovu.Výrobci chemické sloučeniny používají také pro získání delší trvanlivosti, udržení chuťových charakteristik, struktury, tvaru a ostatních vlastností, které spotřebitelé při rozhodování o koupi posuzují. Jenže naše tělo, ač tyto látky procházejí testováním a schvalováním, není na jejich příjem připraveno. Každá cizí látka se v těle musí nějak metabolizovat, tedy přeměnit se do využitelné podoby, nebo se z těla alespoň vyloučit. A k tomu je u komplikovaných chemických látek potřeba hodně energie. Dochází ke zvýšené zátěži orgánů a co je horší, vznikají nežádoucí reakce organismu. Mezi ně patří alergie, překyselení organismu, rozvoj zánětů, rozhození střevní mikroflóry, kvasinkové infekce a mnoho dalších. Tím, že dochází k narušení celé tělesné rovnováhy, může trpět i naše psychika. Můžeme zaznamenávat poruchy soustředění, výkyvy nálad a problémy se spánkem. U dětí jsou prokazatelné případy rozvoje hyperaktivity.
Lidské tělo je dokonalý stroj. Ten je však závislý na okolním prostředí, jelikož z něj potřebuje získávat energii. A i dokonalý stroj může přestat dobře fungovat, když do něj dáváme špatné palivo. U nás v čokoládovně věříme, že nejlepším přístupem je spoléhat na základní přírodní suroviny. Vše, co potřebujeme k výrobě zdravých a chutných produktů, nám je příroda schopna poskytnout. Tak proč toho nevyužít?
Pod vlivem zmíněné průmyslové výroby jsme zapomněli na skutečné chutě, neumíme vnímat nekomplikované a přímé vjemy opravdového jídla. Příkladem je právě kombinace soli a sladkých potravin, v našem případě čokolády.
Pojďme si tedy o doslova kouzelných vlastnostech soli říci více.
Sůl v čokoládě zintenzivňuje sladkost
Je to jednoduché. Sůl umí posilovat schopnost chuťových pohárků vnímat sladkost. Tento efekt však už není jen nějakou báchorkou či domněnkou. V rámci studie, která byla publikována Národní Akademií věd USA, byl tento fakt potvrzen. Nebudeme si zde popisovat složité výstupy z výzkumu a vystačíme si s informací, že na jazyku máme chuťové receptory, které jsou schopny plně vnímat sladkost jen za přítomnosti soli. Vědecky bylo tedy ověřeno to, co naše babičky a prababičky vypozorovaly již dávno. V dávnějších časech byla sůl velmi vzácnou komoditou, v určitém období i platidlem, můžeme si být tedy jisti, že by ji do sladkého jídla nepřidávaly jen tak z rozmaru.
Na slané čokoládě je toho víc
My do čokolády nepřidáváme sůl jen kvůli lepšímu vnímání sladkosti. Je za tím víc důvodů. Jedním z nich je ten, že nám sůl v čokoládě prostě chutná. Slaná čokoláda má totiž neobvyklou chuť. Slanost společně se sladkostí a hořkostí přináší zajímavý kontrast, který člověka nutí neustále ji ochutnávat a snažit se ten prožitek pochopit. Jeden z našich odběratelů to popsal naprosto skvěle, takže si ho dovolíme citovat: "Ta vaše slaná čokoláda mě nutí přemýšlet, a to se mi na ní líbí." A to je přesně to, co nás na ní baví.
Dalším přínosem soli v čokoládě je skutečnost, že naše kakaové boby odrůdy Criollo, které pro výrobu naší slané čokolády používáme, se vyznačují svojí silnou ovocností. A i tu umí sůl krásně zdůraznit a rozvinout. Čokoláda se solí je díky tomu velmi svěží.
Naše slaná čokoláda získala mezinárodní ocenění
Slaná čokoláda je pro nás příkladem toho, jak lze docílit opravdu rafinované chuti s použitím naprosto základní a běžné suroviny. Naše BIO čokoláda se solí (my používáme zajímavější himálajskou sůl) je v podstatě vlajkovou lodí naší čokoládovny a jsme na ni velmi pyšní. A nejsme jediní, koho zaujala. V roce 2017 jsme na významné mezinárodní soutěži Academy of Chocolate, pořádané v Anglii, získali 3. místo v kategorii tmavých ochucených čokolád. V soutěži byly stovky účastníků, takže věříme, že se nám to opravdu povedlo.
Pokud jste zvědaví, jak čokoláda se solí chutná a zajímá vás, jak budete popisované chutě vnímat vy, není nic jednoduššího, než naši čokoládu vyzkoušet a objednat si ji. Doporučujeme si k ní vzít i čistou tmavou čokoládu, abyste mohli naplno posoudit, jaký chuťový rozdíl udělá babičkovská špetka soli.
Koupit naši tmavou čokoládu s himálajskou solí
Komentáře
Diskuze je prázdná.