100% BIO čokoláda, která vás okouzlí
Jsme si vědomi toho, že 100% čokoláda není pro každého. Absence cukru může být pro velkou část konzumentů nepřekonatelná. U této čokolády však věříme, že si k ní mohou cestu najít i ti, kteří si stoprocentní čokoládu běžně nedopřávají. Musíme se přiznat, že ač se považujeme za odborníky, tak jsme tuto kategorii také dlouhá léta opomíjeli, jelikož to nikdy nebyl náš šálek čaje. Avšak tyto kakaové boby to změnily. Na první testovací várce jsme si vypěstovali neskutečnou závislost. Když jsme ji poprvé ochutnali, tak jsme byli v rozpacích. Naše chuťové pohárky byly až moc zvyklé na sladkou chuť. Po pár minutách v nás však začalo hlodat nutkání dát si další kousek. A další, další... Najednou nám sladkost nechyběla a užívali jsme si každý kousíček této intenzivní dobroty. A není se čemu divit. Tělo si o ni samo říká, jelikož v ní dostává obrovskou porci zdraví prospěných látek v té nejpřirozenější podobě.
Tuto čokoládu můžete koupit i ve výhodném balení jako malé tyčinky. Stejná chuť, stejná čokoláda, na gram však zaplatíte méně.
K dispozici jsou 100g, 250g a 500g balíčky. Když si například koupíte 500g balíček, tak vás vyjde 1 g čokolády o 33 % levněji. Kdybychom to přepočetli na gramáž tabulky, tak by Vás vyšla na 70,2 Kč místo 105 Kč.
Jak je to možné? Na výrobu tyčinek není potřeba tolik lidské práce a vám tuto úsporu rádi v ceně zohledníme.
VÝHODNĚ BALENÍ 100% ČOKOLÁDY TANZANIE KOKOA KAMILI
A co vás při její konzumaci čeká? Naprosto vás pohltí její ovocnost. Je opravdu výrazná. Poznáte v ní chuť bobulovitého a tropického ovoce, s náznakem švestek a jablek. Tyto kakaové boby v sobě mají zajímavou kyselost, díky které je čokoláda velmi svěží. Není vůbec hutná, ani nijak výrazně hořká. Pokud byste však ve stoprocentní čokoládě chtěli mít nižší úroveň kyselosti, doporučujeme zkusit naši 100% BIO čokoládu z kakaových bobů z Peru. Ta má nižší aciditu, není však tolik svěží. Má mnohem blíže k všeobecné představě o chuti čokolády. Proto se například více hodí do dezertů, ve kterých kyselost nemá své místo. Za nás je určitě nejlepší řešení vyzkoušet obě a užít si srovnání jejich chutí.
Jak si na této čokoládě nejvíce pochutnat? Je velmi jemně umleta. Dejte ji šanci, aby se pomalinku rozpustila na vašem jazyku. Když se v klidu posadíte, zavřete oči a oprostíte se od všech starostí, tak vás přenese na jiné a lepší místo. Udělejte si z toho zážitek.
Už jste 100% čokoládu vyzkoušeli a nechutnala vám? Mnoho zákazníků nám říká, že se stoprocentní čokoláda nedá pozřít, natož si na ní pochutnat. Že je pískovitá, špatně se rozpouští a drhne na jazyku a na patře. Po chvilce dotazování ale zjistíme, že mají špatnou zkušenost s masově prodávanými čokoládami, do kterých je přidáván levný kakaový prášek. Bývají vyrobené z levných kakaových bobů. Lidé jsou tím zbytečně od této intenzivní a zajímavé kategorie čokolád odrazováni. Naše 100% čokolády jsou velmi jemné a nemusíte se podobných vlastností bát.
Nejzdravější čokoláda
Ano, zdravěji to udělat nelze. Tato čokoláda je složena pouze z kakaových bobů s malým přídavkem kakaového másla, aby byla ještě jemnější. Kakaové boby jsou známou superpotravinou a mají velmi pozitivní účinky na naše zdraví.
U této čokolády jsme se opravdu intenzivně zaměřili na to, aby nic z těchto účinků neztratila.
Proto kakaové boby pražíme na pouhých 115 °C. Má to svůj hluboký význam. Je prokázáno, že v kakaových bobech, pokud se praží při 120 °C a více, vzniká akrylamid. Jedná se o nebezpečnou karcinogenní látku. Většina výrobců masových čokolád toto nereflektuje a často praží kakaové boby i při teplotách, které přesahují 140 °C. Při tomto způsobu zpracování mohou už být hodnoty této látky kritické a konzumace takové čokolády postrádá smysl, pokud tak činíme pro své zdraví.
Důležité je doplnit, že naše kakaové boby nezpracováváme chemicky. Mnohé z vás může překvapit, že velká část masově vyráběných čokolád prochází procesem alkalizace. Výrobci se touto cestou zbavují přirozené kyselosti kakaových bobů. Ale na úkor všech antioxidantů. Alkalizované čokolády jich ztrácejí od 60 do 90 %. A to je hodně špatně, jelikož antioxidanty jsou tím nejhodnotnějším, co kakaové boby obsahují a je to hlavní důvod, proč čokolády konzumovat. O alkalizaci jsme vám psali obsáhlý odborný článek. Pokud by vás tato problematika zajímala, doporučujeme si ho přečíst.
Kakaové boby s úžasným příběhem
Nejsou to ledajaké kakaové boby. Z hlediska odrůdy se jedná o tzv. Trinitario, ve kterém je jemně přítomna velmi vzácná odrůda Neo-Nacional. Africké kakaové boby mají ve své většině velmi špatnou pověst. U Tanzanie jsme se nechali přesvědčit! A jsme šťastní, že jsme tak udělali.
Špatná reputace africké produkce bohužel vděčí situaci v Pobřeží Slonoviny a Ghaně. Z těchto zemí pocházejí kakaové boby určené pro masový trh a vzniká tam skoro 70 % světové produkce. Jejich kvalita i chuť je podprůměrná, jelikož se tam pěstují podřadné odrůdy kakakovníků. A bohužel to není jen o chuti a kvalitě surovin. Má to i etický rozměr, protože je zde ve velkém využívána dětské práce. Nemá smysl se o tom více rozepisovat. Nejlepší obrázek o situaci v těchto zemích si můžete udělat v reportáži reportérů ČT s názvem Příliš hořká čokoláda.
Tanzanské kakaové boby jsou úplně jiný příběh. I ony měly špatnou pověst. Ale jen proto, že je farmáři neuměli správně zpracovat a navíc byli tlačeni do nízkých výkupních cen ze strany velkých exportérů, kteří také cílili na masové trhy. Ale potenciál místních kakaových bobů byl vždy obrovský. Této příležitosti se chopili majitelé sociálního podniku Kokoa Kamili a pustili se do velkého projektu.
Sociální podnik Kokoa Kamili od farmářů vykupuje kakaové boby v nezpracované podobě. A odměňuje je vyššími než tržními cenami. Farmářům odpadá starost se zpracováním, dostanou více peněz a mají více času na rozvíjení svých plantáží.
Toto je Brian a Simram. Jejich poctivá práce a schopnost vidět v tanzanských kakaových bobech velký potenciál pomáhá rozvíjet celý region. A "vedlejším efektem" je naprosto exkluzivní surovina, o kterou je mezi malými čokoládovnami obrovský zájem.
Jejich přístup má hluboký význam. Tanzanské kakaové boby, navzdory skvělému genetickému původu, byly po dlouhá desetiletí symbolem nekvalitní produkce, stejně jak tomu nyní je u Pobřeží Slonoviny a Ghany. Majitelé plantáží nebyli motivováni zpracování kakaových bobů věnovat větší pozornost, protože nebyli dobře odměňováni. Kvalita kakaových bobů se však neodvíjí jen od odrůdy. Po sklizni je jim třeba věnovat odbornou péči ve formě tzv. fermentace a sušení. A pokud se některý z těchto kroků jakkoliv zanedbá, celá produkce se znehodnotí a dobrou čokoládu z ní neuděláte. Brian a Simran tedy farmáře břímě zpracování zbavili a ještě jim za boby dali více peněz. Je to výhodné pro všechny strany. V Kokoa Kamili se postarají o fermentaci a sušení. Vzniknou tak kakaové boby prémiové kvality, která je zároveň stálá a je na ni spoleh.
Tento postup farmářům přináší kvalitnější život. Za normálních okolností by museli po celém dni stráveném na plantáži investovat ještě mnoho dalších hodin samotnému zpracování. Nyní mají mnohem více peněz i volného času, který mohou věnovat svým rodinám.
Benefitujeme z toho i my, výrobci. Máme k dispozici exkluzivní surovinu, za kterou rádi zaplatíme více. A v konečném důsledku je to výhodné i pro vás, protože si můžete pochutnat na skvělé čokoládě s vědomím, že byli farmáři férově odměněni.
Čokoládu jsme pro vás vyrobili v BIO kvalitě (více o naší BIO výrobě). CZ-BIO-001 Zemědělská produkce mimo EU
SLOŽENÍ:
kakaové boby z Tanzanie*, kakaové máslo*. Obsah kakaové sušiny nejméně: 100 %.
* = BIO produkt
KAKAOVÉ BOBY:
odrůda Trinitario s přítomností Neo-Nacional, země původu Tanzanie
HMOTNOST:
60 g
INFORMACE PRO ALERGIKY:
Může obsahovat stopy mléka a ořechů.
SKLADOVÁNÍ:
Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem. |
Výživové údaje (100 g): |
Energie |
2523 kJ / 610 kcal |
Tuky |
55,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
36,6 g |
Sacharidy |
16,2 g |
z toho cukry |
0,9 g |
Bílkoviny |
11,7 g |
Sůl |
0,1 g |
Diskuze je prázdná.
Přidat příspěvek do diskuze
K produktu zatím nikdo recenzi nenapsal