22. 11. 2020, 15:30
V naší čokoládové manufaktuře Chocolate Hill jsme část naší produkce věnovali zdravějším variantám čokolády bez přidaných cukrů. Chceme totiž čokoládu dopřát i lidem, kteří se cukru vyhýbají obloukem. Ať už jde o dobrovolné omezování při low carb stravování, nebo ze zdravotních důvodů – nejčastěji u diabetiků.
V životě mlsouna s tímto stravovacím omezením mohou nastat situace, kdy ani kvalitní čokoláda bez cukru nemusí stačit. Co když má chuť na pořádný čokoládový dort? Narozeniny, svatební hostina, nebo prostě jen tak ke kafíčku s kamarádkou či kamarádem. Dobrou zprávou je, že výsledkem tohoto článku nebude jen vyvolání neuskutečnitelné touhy. Máme pro vás totiž řešení. Již brzo si na dortu s čokoládou můžete pochutnat. Bez výčitek.
Čokoládu umíme vyrobit v té nejvyšší kvalitě, tam jsme si jistí v kramflecích. Ale na pečení si netroufáme. Natož ještě bez cukru. Proto jsme spojili síly s talentovanou cukrářkou Táňou Kajanovou z Veselého Avokáda, která pro vás připravila tento úžasný recept na čokoládový dort, ve kterém nenajdete ani gram přidaného cukru. A podstatnou složkou je samozřejmě naše vlastní čokoláda bez cukru. A nebojte, tabulky nebudete muset lámat. Přesně pro tyto účely jsme vymysleli naše malé čokoládové tyčinky, se kterými se skvěle peče.
Konec povídání. Jdeme péct!
Táňa pro vás připravila recept na slavnostní čokládový dort, který je složený z více částí. Pokud nemáte moc času na přípravu, nebo si chcete udělat jednodušší recept jen tak na chuť, můžete samozřejmě vynechat ozdobné prvky a využít pouze návod na přípravu dortového korpusu a krému. Nic vám samozřejmě nebrání připravit si naopak jen sušenky s čokoládou bez cukru, nebo donuty s čokoládou bez cukru. Je to takový multirecept
Než si popíšeme postup, tak si ho pěkně z blízka prohlédněte. Jdete do toho?
SUŠENKY
Suroviny:
- 50 g změklého másla
- 80 g jemné mandlové mouky
- 40 g odtučněné mandlové mouky
- 1 žloutek (bílek použijeme dále u přípravy donutů)
- 1⁄4 ČL xantanové gumy
- citrónová kůra dle chuti
- sladidlo dle chuti (*2 PL mletého březového cukru, nebo erythritolu)
- mandlové aroma dle chuti (*1⁄2 ČL)
- kakao na obarvení (doporučujeme použít přírodní, nepražené a nealkalizované)
Zdobení:
Postup:
Obě mouky prosejeme do mísy, přidáme zbytek surovin a vypracujeme v těsto. Jednu polovinu těsta obarvíme kakaem. Zabalíme a necháme odležet alespoň hodinu v lednici. Troubu předehřejeme na 170-180 °C. Těsta propracujeme a vyválíme mezi dvěma pečícími papíry na 2 mm plát. Vykrajujeme nebo modelujeme zvolené tvary (* tyčinky, světlé sušenky a tmavé sušenky jsou plněné kešu máslem) a klademe na plech s pečícím papírem. Pečeme asi 10 minut podle velikosti kousků. Po vychladnutí ozdobíme (namáčíme v rozpuštěné čokoládě).
DONUTY
Suroviny:
Vychází na cca 5 ks dle velikosti
- 1 vejce + navíc bílek (zbylý z přípravy sušenek)
- 60 g mandlové mouky
- 20 g odtučněné mandlové mouky
- 1⁄2 ČL kypřícího bezfosfátového prášku do perníku
- sladidlo dle chuti (*1 PL mletého březového cukru nebo erythritolu)
Zdobení:
Postup:
Troubu předehřejeme na 170 °C. Vejce s bílkem a sladidlem vyšleháme do husté pěny. Přidáme prosátou mandlovou mouku s kypřidlem a jemně promícháme. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou nastříkáme těsto do silikonové formy na donuty. Pečeme 15-20 minut dle velikosti. Necháme vychladnout a ozdobíme.
DORTOVÝ KORPUS A KRÉM
forma průměr 10 cm, výška 10 cm
Suroviny:
- 3 bílky z velkého vejce
- 3 žloutky z velkého vejce
- 60 g mandlové mouky
- 20 g odtučněné mandlové mouky
- 20 g rozpuštěného másla
- 1⁄2 ČL kypřící prášek bez fosfátů
- citrónová šťáva
- sladidlo dle chuti (*2 PL mletého březového cukru nebo erythritolu)
- vanilkové aroma
- změklé máslo na vymazání
- odtučněná mandlová mouka na vysypání
- lískooříškové máslo s čokoládou – můžete použít naši Nuthillku se 100% čokoládou
Suroviny na krém:
- 400 g mascarpone
- 150 g zakysané smetany
- 150 g rozpuštěné 77 % tmavé čokolády
- sladidlo dle chuti (* 1 PL mletého březového cukru nebo erythritolu)
- vanilkové aroma
Zdobení:
Postup:
Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme odtučněnou mandlovou moukou. Obě mouky na korpus prosejeme a přidáme kypřící prášek. Bílky s citrónovou šťávou a sladidlem vyšleháme do tuha. Žloutky vyšleháme do pěny a přidáme rozpuštěné vychladlé máslo. Vaječné směsi spojíme jemně pomocí metličky a přisypeme suchou směs. Stěrkou vpravíme do vymazané a vysypané formy a pečeme přibližně 25-30 minut. Necháme úplně vychladnout a prokrojíme na čtyři díly.
Krém si připravíme vyšleháním všech surovin. Na každý díl korpusu naneseme vrstvu lískooříškového másla a vrstvu krému. Celý dort omažeme slabší vrstvou krému a necháme vychladit alespoň 40 minut. Nakonec omažeme ještě jednou silnější vrstvou a zahladíme pomocí cukrářského hladítka. Necháme vychladit cca 30 minut.
Pomocí papírového kornoutku nebo zdobičky ozdobíme dort tak, aby nám čokoláda stékala po straně. Čokoládu naneseme i na povrch dortu a ještě než zatuhne, zdobíme připravenými sušenkami, tyčinkami a donuty.
Líbil se vám recept? Při této příležitosti nám dovolte vám představit novou knihu s recepty od Táni Kajanové. Ta pod značkou Veselé avokádo přináší téměř 40 druhů receptů na vánoční cukroví bez cukru.
V knize najdete recepty na přípravu jak klasického vánočního cukroví jako je linecké a vosí hnízda, tak i nejrůznějších specialit – pařížské rohlíčky, išelské dortíky, griotkové kuličky a mnoho dalších.
U každého receptu se můžete těšit na lákavou ilustrativní fotografii, u které platí výstižná zkratka WYSIWYG (What You See Is What You Get). To v překladu znamená "Co vidíš, to dostaneš". Tedy pokud si to ukuchtíš Dle návodných a přehledných receptů dosáhnete těch nejlepších výsledků. To vše bez přidaných cukrů.
Pokud se do přípravy čokoládového dortu pustíte, určitě se neváhejte pochlubit. Na vaše výtvory se budeme těšit na našem Instagramu, či Faceboové stránce.
Komentáře
Diskuze je prázdná.