Čokoláda s drcenými kakaovými boby (nibsy) – jak chutná?
Kakaové boby lze konzumovat samotné a v naší nabídce je naleznete také. Jejich kakaovou chuť si však naplno užijete až po jejich dokonalém rozmělnění. Tu chuť z nich umí vytáhnout až čokoláda a její jedinečné vlastnosti. Kakaové boby obsahují vysoký podíl tuků (až 50 %) a mají podobnou strukturu jako oříšky. V nezpracované podobě se vám mohou zdát spíše suché. Jakmile je však dostatečně rozmělníte, získáte směs ze sušiny (kakao) a tuku (kakaové máslo) v podobě malinkatých částeček. Čokoláda je vlastně takové hodně jemné smoothie z kakaových bobů. A právě v tekuté podobě dokáže jazyk nejlépe a nejintenzivněji vnímat chutě.
Proto je čokoláda dobrým společníkem pro nezpracované kakaové boby, můžete si tak jejich chuť užít naplno.
Čokoláda má ještě jednu příjemnou vlastnost. Začíná tát až při teplotě odpovídající té, jakou máte na povrchu svého jazyka. Při rozpouštění se čokoláda rozlije do vašich chuťových pohárků a díky obsaženému tuku tak může předat ještě o stupeň kakaovější chuť z drcených bobů. Následuje exploze vjemů.
Drcené kakaové boby v podobě nibsů sypeme záměrně na mléčnou čokoládu. Můžete si totiž užívat vzrušující kontrast jemnosti mléčné čokolády a intenzivní kakaovosti podpořené drcenými boby. Na tmavé čokoládě byste si tento efekt vychutnat nemohli.
Kakaové boby účinky
Kakaové boby jsou jednou z nejhodnotnějších superpotravin. Obsahují neskutečné množství minerálů, vitaminů, antioxidantů a enzymů. Jsou například významným zdrojem hořčíku, který pozitivně ovlivňuje naší nervovou soustavu a potlačuje stres. Kakaové boby jsou také jedinečné v tom, že obsahují vysoké množství organické síry a žádná plodina na světě se jim v tomto nevyrovná.
Jsou právem považovány za superpotravinu, obsahují největší množství antioxidantů napříč celou rostlinou říší. Tyto a mnoho dalších prvků napomáhají vašemu tělesnému zdraví.
Kakaové boby mají však, na rozdíl od mnoha jiných plodin, i významný vliv na psychiku. Veškeré blažené pocity, které při konzumaci čokolády zažíváte, vznikají díky koktejlu látek, které pozitivně stimulují váš mozek. Patří mezi ně třeba arginin, anandamid, dopamin, tryptofan a fenyletylamin. Jsou to látky, které vás povzbudí a zlepší vaši náladu, a proto se můžete setkat s tvrzením, že kakaové boby (resp. nibsy) jsou přírodním antidepresivem a afrodiziakem. A je to skutečně tak. Například tryptofan podporuje tvorbu serotoninu, jehož nedostatek je příčinou rozvoje deprese.
U čokolády je méně vždy více
Naši čokoládu vyrábíme pouze ze základních surovin a nepřidáváme do ní nic, co do ní nepatří. Vystačila si jen s mimořádně kvalitními kakaovými boby odrůdy Criollo z Peru (stejnými je posypána), třtinovým cukrem, kakaovým máslem a sušeným mlékem. Do naší výroby nesmí žádná chemie, náhražky, nebo dokonce palmový tuk.
SLOŽENÍ:
kakaové boby, třtinový cukr, sušené mléko, drcené kakaové boby (10,45 %). Obsah kakaové sušiny nejméně: 52 %.
KAKAOVÉ BOBY:
odrůda Criollo, země původu Peru
HMOTNOST:
67 g
INFORMACE PRO ALERGIKY:
Může obsahovat stopy skořápkových plodů.
SKLADOVÁNÍ:
Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem. |
Výživové údaje (100g) |
|
Energie |
2185 kJ / 526 kcal |
Tuky |
37,8 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,2 g |
Sacharidy |
42,3 g |
z toho cukry |
34,3 g |
Bílkoviny |
12,9 g |
Sůl |
0,1 g |
Diskuze je prázdná.
Přidat příspěvek do diskuze
K produktu zatím nikdo recenzi nenapsal