Jak chutná naše bílá čokoláda bez cukru?
"Bílá čokoláda není čokoláda." Slýcháme to často. Ale nenechte se zmást, není to pravda! To nejdůležitější, co dělá čokoládu čokoládou, je kakaové máslo. A naše bílá čokoláda ho obsahuje opravdu hodně: 45 %. Větší množství byste napříč celým trhem těžko hledali. A pokud ano, dejte nám určitě vědět. Masově prodávané čokolády mají běžně hluboko pod třicet procent této suroviny. Jsou většinou nastaveny cukrem a mlékem. Není divu, kakaové máslo je velmi drahé. V naší bílé čokoládě najdete tuto surovinu na prvním místě. Možná vás napadne, že nemůže být příliš zdravá, když obsahuje tolik tuku. Opak je pravdou. Kakaové máslo je jeden z nejhodnotnějších a nejvzácnějších tuků, který si můžete koupit. Obsahuje vysoké dávky antioxidantů. Snad žádný jiný jich v sobě nemá víc.
Tento tuk je složen zejména z nenasycených mastných kyselin, které našemu zdraví prospívají. Zdravotní přínos konzumace bílé čokolády je v podstatě stejný jako u čokolád "hnědých". Na našem blogu jsme psali článek o účincích kakaových bobů na naše zdraví a veškeré informace platí i pro samotné kakaové máslo.
Další důležitou složkou je kvalitní sušené plnotučné mléko. U něj jsme se rozhodli podpořit českou produkci a odebíráme mléko z mlékárny Hlinsko na Vysočině.
Cukr jsme nahradili přírodním sladidlem erythritol. Byla to jasná volba. Považujeme ho za nejlepší a velmi bezpečnou alternativu cukru. Napsali jsme o něm detailní článek. Určitě si ho přečtěte, kdyby vás zajímalo, co je to erythritol. Bílá čokoláda se bohužel bez sladké složky neobejde. Byla by složena pouze z kakaového másla a sušeného mléka. 45 % kakaového másla je optimum a zároveň i maximum. Více ho dát nelze, jelikož by tuk při větším zastoupení začal chuťově dominovat, což není žádoucí. Kdybychom nepoužili sladidlo, tak by to znamenalo, že by čokoláda musela obsahovat 55 % sušeného mléka (tolik by chybělo do celku). Nepochutnali byste si. Chuť mléka by byla až moc intenzivní, řezalo by vás to v krku.
A navíc do naší bílé čokolády (s cukrem i bez cukru) přidáváme ještě pravou vanilku. Chuť čokolády příjemně zejmňuje a nádherně v ní voní.
Poměry všech přísad jsme dokonale vyvážili tak, abyste měli k dispocizi nejzdravější a nejchutnější formu bílé čokolády.
A ještě jedna speciální ingredience - limetka
Do naší výborné bílé čokolády jsme přidali jeden velmi zajímavý prvek, za studena lisovaný olej z kůry čerstvých limetek. Chuť čokolády příjemně osvěží a krásně ji provoní.
Limetková kůra se v dnešní době hojně využívá i k dochucování různých jídel (nejen do salátů, moučníků a sorbetů, ale třeba i k masovým pokrmům).
V naší čokoládě dominuje chuť mléka, ale díky vysokému podílu kakaového másla je velmi jemná. Přírodní sladidlo erythritol má jednu specifickou vlastnost – má chladivý efekt. Do čokolády ho dáváme jen 20 %, takže tuto vlastnost ucítíte jen v náznaku. Díky ní je tato čokoláda ještě více osvěžující. A přírodní vanilka chuť příjemně zakulatí a zjemní.
SLOŽENÍ:
kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, sladidlo erythritol (20 %), pravá vanilka, za studena lisovaný olej z limetky.
Obsah kakaové sušiny nejméně: 45 %.
KAKAOVÉ MÁSLO:
země původu Dominikánská republika
HMOTNOST:
Výběr z variant: 100 g / 250 g / 500 g
INFORMACE PRO ALERGIKY:
Obsahuje mléko a citrusy. Může obsahovat stopy skořápkových plodů.
DOPORUČENÍ:
Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky.
SKLADOVÁNÍ:
Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem. |
Výživové údaje (100 g): |
|
Energie |
2208 kJ / 533 kcal |
Tuky |
54,1 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
33,0 g |
Sacharidy |
34,4 g * |
z toho cukerné alkoholy |
20,0 g |
z toho cukry |
14,0 g |
Bílkoviny |
12,4 g |
Sůl |
0,1 g |
* Cukerné alkoholy, mezi které patří i erythritol, se musí z legislativních důvodů zařadit mezi sacharidy. Erythritol má však 0 kalorií a v těle nemetabolizuje. Pokud tedy sledujete příjem sacharidů, můžete ho v podstatě z jejich příjmu vyškrtnout.
Diskuze je prázdná.
Přidat příspěvek do diskuze
K produktu zatím nikdo recenzi nenapsal