65% BIO čokoláda s himálajskou solí, Vyberte gramáž 250 g
Čokoláda se solí je kombinace, která vám dopřeje nezvyklý zážitek. Sůl je skvělý přírodní zvýrazňovač chuti. Její přítomnost nabudí vaše chuťové pohárky, které ochotněji a intenzivněji vnímají ušlechtilou chuť výběrových kakaových bobů. Zároveň se čokoláda zdá jemnější a sladší. Tuto hořkou čokoládu si lidé často dokonce zaměňují s mléčnou.
To spojení je tak zajímavé, že jsme pro vás dokonce i napsali článek o tom, co se při kombinaci čokolády se solí na vašem jazyku odehrává. Přítomnost soli v čokoládě má jeden významný důsledek. V klasické hořké čokoládě jsou dominantně přítomny tři základní vjemy. Sladkost, hořkost, kyselost. Sladkost u této čokolády pochází ze třtinového cukru. O hořkost a kyselost se starají kakaové boby. Tyto vjemy se spolu potkávají velmi často a vaše smyslové vnímání je na ně připraveno. Jakmile se k nim přidá i slanost, bude váš mozek trošku překvapený. Výsledkem této kombinace je zajímavý efekt. S přítomností soli člověk lépe vnímá sladkost. A nejen to. Celá řada chuťových charakteristik, které jsou v čokoládě bez soli jen v náznaku, vystoupí na povrch. Tato čokoláda díky ní mnohem ovocnější a jemnější.
Bez výběrových kakaových bobů by to nefungovalo
Tuto čokoládu jsme pro vás vyrobili metodou bean to bar, což ve zkratce znamená, že je přímo z kakaových bobů. Že je to samozřejmost? Naprostá většina čokoládoven čokoládu kupuje jako polotovar, jen ji roztaví a udělá vám z ní tabulky. My kakaové boby zpracováváme, což mimo jiné znamená, že máme celý výrobní proces pod kontrolou. Na rozdíl od masových výrobců pracujeme jen s výběrovými kakaovými boby. Tyto pocházejí z Peru a jsou kombinací vzácných odrůd Criollo a Trinitario. A není to jen o výběru. Ono záleží, jak se výrobce k bobům při zpracování chová.
Alkalizace? Nikdy!
To, že jsou masově vyráběné čokolády z podřadných kakaových bobů, asi tušíte. Ale věděli jste, že je výrobci, abyste je byli schopní vůbec pozřít, chemicky upravují? Činí tak velmi nešetrným způsobem, který zničí až 90 % antioxidantů, které jsou přirozeně v kakaových bobech obsaženy. Kdybyste se chtěli dozvědět více o tomto procesu, vše najdete v našem článku o alkalizaci. My se samozřejmě nealkalizujeme!
Nepražíme, sušíme
Tak jako se ve velkém prodává přepražená káva, děje se tak i ve světě čokolády. Nekvalitní kakaové boby se často přepražují při vysokých teplotách, kdy se dostávají na pokraj spálení. Opět se jedná o postup, jak zamaskovat chuťové nedostatky. I na toto téma jsme napsali článek. U nás se nedostáváme při pražení přes 115 °C. Což zaručuje, že v kakaových bobech nevzniká škodlivý akrylamid. Navíc nedochází k takové degradaci celé řady prospěšných látek. Naše čokoláda je zdravá!
Jen základní přírodní suroviny
Čím víc proužků, tím víc... Ne, tak to u nás nefunguje. Pravá čokoláda nemá složitou recepturu. Čím méně toho obsahuje, tím lépe. Nepoužíváme lecitiny, levné rostlinné tuky (palmový tuk) a aromata. Naše čokolády nenastavujeme odtučněnými kakaovými prášky a nezbavujeme ji drahého kakaového másla. U tohoto bodu si dovolíme nabídnout další článek. Pojednává o tom, jak poznat kvalitní čokoládu a čeho se vyvarovat.
Čokoláda se solí ve formě tyčinek – vyjde levněji než tabulka
Proč tyčinky? Výběrové kakaové boby, které zpracováváme, lze popsat mnoha superlativy. Ale jedno výrazné negativum mají. Oproti běžným kakaovým bobům jsou výrazně dražší. Tyčinky z výběrové čokolády jsme začali dělat, aby naše čokoláda byla dostupnější pro širší okruh konzumentů. Prostě a jednoduše. Aby to díky ceně nebyla taková vzácnost a mohli jste si ji dopřát kdykoliv, kdy na ni dostanete chuť. Tuto čokoládu děláme i jako tabulku. Pokud chcete někomu dát čokoládu jako dárek, jde asi o lepší volbu. Ale pro sebe k "běžné konzumaci" volte tyčinky. Jejich výroba je výrazně levnější. Na kvalitě nic neubíráme. Složení je stejné, ostatní vlastnosti, kromě tvaru, také. Největší rozdíl je v tom, že při výrobě tabulky je potřeba mnohem více lidské práce. To máte odvážení, vyklepání bublinek, umístění na chladící pás, vyklepnutí, zabalení, umývání a sušení formičky. Moc zbytečných pohybů! Tyčinky vyrábí stroj, který jsme si sami sestrojili, téměř bez obsluhy. A jak moc velký cenový rozdíl to způsobí?
Naše 60g tabulka vychází na 89 Kč. Což je 1,48 Kč za gram čokolády (což je dokonce stále méně než u srovnatelné konkurence ze světa bean to bar čokolád). Když si dáte do košíku 500g balení tyčinek z této čokolády, zaplatíte 430 Kč. Po přepočtu zjistíte, že to je 0,86 Kč za gram. Čokoláda je v tomto parametru o 40 % levnější.
Pokud by vás zajímalo, jak tyčinky vznikají, máme pro vás video z výroby.
Čokoládu jsme pro vás vyrobili v BIO kvalitě (více o naší BIO výrobě). CZ-BIO-001 Zemědělská produkce mimo EU
SLOŽENÍ:
kakaové boby z Peru*, třtinový cukr*, kakaové máslo*, himálajská sůl (1 %). Obsah kakaové sušiny nejméně: 65 %.
* = BIO produkt
KAKAOVÉ BOBY:
země původu Peru, odrůda Criollo, Trinitario
HMOTNOST:
Výběr z variant: 100 g / 250 g / 500 g
INFORMACE PRO ALERGIKY: Může obsahovat stopy mléka a ořechů.
SKLADOVÁNÍ:
Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem.
Výživové údaje (100 g):
Energie
2236 kJ / 540 kcal
Tuky
36,8 g
z toho nasycené mastné kyseliny
24,4 g
Sacharidy
44,0 g
z toho cukry
34,4 g
Bílkoviny
7,5 g
Sůl
1,1 g
Diskuze je prázdná.
Přidat příspěvek do diskuze
K produktu zatím nikdo recenzi nenapsal
Přímo od výrobce
Jsme česká manufaktura, čokoládu vám zašleme přímo z výroby. Čerstvě vyrobenou a voňavou!
Náš e-shop používá pro své správné fungování cookies a podobné technologie. Některé jsou nezbytně nutné pro základní fungování. Bez nich se neobejdeme. Jiné nám slouží k vytváření anonymních statistik o chování návštěvníků nebo pro inzerci reklamních obsahů. S jejich používáním však potřebujeme Váš souhlas. Souhlasy s používáním jednotlivých typů cookies si můžete nastavit pod odkazem „Detailní nastavení“.